Johnny Cash, daar luister ik graag naar. In het lied over Sue zingt hij over zijn jeugd en de meisjesnaam waar zijn vader hem mee opscheepte. Wat doet dat met een jongen? In dit geval werd Sue een assertieve gast die zijn weg in het leven wist te vinden – zonder vader, want die vertrok met de noorderzon. Het komt aan het eind goed tussen die twee, happy end. Een naam is niet zomaar een naam: het is een opdracht.

Zomer 2019 en wil ik me gaan inschrijven als freelance tekstschrijver bij de Kamer van Koophandel. Hoe ga ‘ik’ dan heten? Any damn thing but Sue! Ik had al eerder ge-zzp’d onder de naam Christl Communicatie. Mooie klank, maar in mijn nieuwe bedrijfsnaam wil ik iets duidelijk maken over de sector waarin ik werk en wat ik daarin kan bieden.

What’s in a name

Een naam verzinnen. Toen ik kinderen kreeg, heb ik er heel wat namenboekjes bij gepakt. Gepuzzeld op voorletters, betekenissen, doopnamen, initialen, lettergrepen, Bijbelse herkomst of juist niet, klinkers, de stomme -e, internationale uitspreekbaarheid, andere kinderen met die naam . Want een naam geef je maar één keer en die moet gelijk goed zijn! Naderhand hoorde ik van mijn jongste dochter dat ze haar naam he-le-maal niet leuk vond. Terwijl dit uit alle analyses die ik had gemaakt, de enige juiste passende naam was. Any damn thing but….!

In veel religies is het geven van een naam een plechtige of heilige aangelegenheid. Adam die de dieren hun naam geeft, het geven van een naam aan een pasgeborene. Door de naam ontstaat en bestaat een mens, een wezen. Hoeveel gedoe er niet is geweest toen er een nog naamloze kitten in huis kwam… Die een echte Poekie bleek te zijn.

Tot zover over de geboorte van Zorg in Tekst op 7 juni 2019. Herken je de zoektocht naar het vinden van een goede naam? Voor je bedrijf, kind of huisdier? Plaats je reactie!