Om teksten wat sjeu te geven, gebruik ik vaak uitdrukkingen met een fijne alliteratie Zo beweer ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik gepokt en gemazeld ben in het redactiewerk. Maar wat zeg ik dan eigenlijk? Pokken en mazelen. Als je die oploopt, heb je flink pech. Het zijn twee nare rotziekten.

Pokkeziekte
We hebben alle drie de waterpokken gehad, mijn broertje, zusje en ik. Het is niet opgeslagen in de herinneringen aan mijn jeugdjaren. De bulten zullen gejeukt hebben en ik zal gemopperd hebben, maar de ziekte heeft geen sporen nagelaten. Alleen mijn broer heeft nog steeds een paar ronde deukjes op zijn voorhoofd als souvenir van deze kinderziekte. Maar dit zijn de onschuldige pokken. De echte pokken hebben door de tijd heen enorm huisgehouden. Er is uitgerekend dat in de afgelopen 3000 jaar één op de tien mensen aan het pokkenvirus is overleden. Als je je in de wondere wereld van de pokken verdiept, ontdek je dat ons woord ‘vaccineren’ is afgeleid van vacca (koe in het Latijn). En dat heeft weer alles te maken met het koepokvirus, een verwant dierlijk virus. Als je je met deze lichte versie bewust besmet, ben je beschermd tegen de echte pokken.

De mazzel
Krijg je de mazelen, dan heb je ook al geen mazzel. Het mazelenvirus treft vooral kinderen. Wereldwijd zijn de mazelen een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Ik ken de mazelen als de M uit de BMR-prik. Zelf gehad en ook bij mijn kinderen laten toedienen. Sommige ouders willen hun kinderen niet laten inenten. Ik heb de vermoeiende discussies in de media een tijdje gevolgd. Hoe goed het RIVM ook zijn best doet: wie het niet wil horen, die hoort het niet. Op deze landkaart kun je zien hoe hoog de vaccinatiegraad is in jouw stad of dorp. Volgens verwachting kleurt de bijbelgordel flink op. Ik hoop dat daar extra vaak beschermengelen surveilleren.

Gepokt en gemazeld – daar heb ik ineens helemaal de pest aan. Die komen mijn teksten niet meer in. Dan maar als alternatief gelauwerd en bewierookt!